Dünya Çocuk Günü ve Çocuk Hakları

Dünya - 20/11/2020 15:33 A A

Uluslararası Çocuk Günü ve Çocuk Hakları fikri, 1925 yılında Cenevre’de yapılan Çocukların Refahı için Dünya Konferansından sonra doğmuştur. 54 ülke katılımıyla gerçekleşen Konferans’ta Çocukların Korunmasına Dair Cenevre Bildirgesi kabul edilmiştir.

Dünya Çocuk Günü ve Çocuk Hakları Amacı Nedir?

Uluslararası Çocuk Günü ve Çocuk Hakları adıyla çocuklar arasında ortak duygular oluşmasını, ulusların barış içinde yaşama özlemlerinin pekişmesini amaçlar.

Bildirge esas olarak yoksulluk, çocuk işçiliği, eğitim gibi dünya çocuklarının refahını ilgilendiren konulara odaklaşmaktadır. Konferanstan sonra pek çok ülke, çocukların sorunlarına ilişkin olarak kamuoyunun dikkatini çekmek, çocuklara mutluluk getirmek ve çocuk konusunda teşvik etmek üzere bir günü Çocuk günü olarak belirlemiştir. 1 Haziran tarihi, 21 ülkede olmak üzere, en yaygın Çocuk Günü’dür. Türkiye’de her yıl 23 Nisan‘da kutlanmaktadır. 20 Kasım tarihinde ise Çocuk Hakları günü olarak kutlanmaktadır.

Çocuk Hakları Nelerdir?

Çocuk Hakları Sözleşmesi tarihteki en geniş çaplı onay alan insan hakları sözleşmesidir. Çocuk haklarını 54 madde ile belirler ve dört temel inanç üzerine kurulmuştur:

  • Çocuklar ayrımcılığa maruz kalmamalıdır (Madde 2).
  • Çocukları etkileyen her kararda çocukların çıkarları en önemli düşünce olmalıdır (Madde3).
  • Çocukların sağ kalma ve sağlıklı şekilde gelişme hakkı vardır (Madde 6).
  • Çocukların kendilerini etkileyen konularda düşüncelerinin dikkate alınması hakkı vardır (Madde 12).

Çocuk Hakları Sözleşmesinin maddelerini incelemek için; tıklayınız.

Dünya Çocuk Günü ve Çocuk Hakları

Çocuk Haklarının Verilmemesi

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) dünyada 218 milyon çocuğun çocuk işçi olarak çalıştırıldığını tahmin etmektedir. Bu çocuklar okula gitme, arkadaşları ile oyun oyama, doğru ve düzgün beslenme ve sağlık hizmetleri alma gibi haklarından ve hayatı dolu dolu yaşamaktan mahrum bırakılmakta, bunun yerine çok az ücretler karşılığında uzun saatler boyunca çalıştırılmaktadır.

Çok sayıda çocuk kendileri için fiziksel ve zihinsel olarak tehlikeli işlerde ve iş kazası riskinin yüksek olduğu çalışma alanlarında çalıştırılmakta veya uyuşturucu satıcılığı, fahişelik, veya silahlı çatışma gibi istismar edici alanlarda çalıştırılmaktadır. Bu ortamlar çocuğun refahını ve gelişimini olumsuz etkilemekte ve çocuğun yaşama, korunma ve eğitim haklarından mahrum kalmasına neden olmaktadır.

Bu üzücü durumların ortadan kalkmasını desteklemek için 20 Kasım Dünya Çocuk Günü olarak kabul edilmiş ve buna yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Dünya - 15:33 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.